20110327 - přednáška

Včelařství v České republice a v Evropské unii

Dne 27.března 2011 se v souladu s Plánem práce naší ZO uskutečnila přednáška na téma Včelařství v České republice a v Evropské unii.  Přednášející ing. Petr Texl – ředitel Pracovní společnosti nástavkových včelařů velmi zajímavým a poutavým způsobem přiblížil účastníkům přednášky problematiku především nástavkového včelaření v rámci ČR, ale uvedl ji i do širšího kontextu evropského. Ve svém vystoupení se dotkl všech oblastí spojených s prací včelaře v průběhu celého včelařského roku. Nejvíce času bylo věnováno problamatice zdravotního stavu včelstev a to zejména v oblasti boje proti roztoči Varroa destructor. Nebyla opomenuta ani otázka monitoringu tohoto roztoče a využití jeho výsledků v léčebných postupech. Velmi zajímavé pasáže se týkaly včelaření např. v Itálii. Lze bez nadsázky říci, že úroveň vystoupení přítele ing. Petra Texla byla velmi vysoká, zejména kvalitní byla příprava materilů promítaných dataprojektorem. Včelaři naší ZO si takovýchto učitelů vysoce váží a právem jim proto patří náš upřímný dík. Ještě jednou děkujeme příteli ing. Petru Texlovi za předané informace a přejeme mu především pevné zdraví a radost z jeho záslužné osvětové práce. Poděkování také patří všem, kteří se zasloužili o zdárný průběh přednášky a všem zúčastněným. Již nyní jste srdečně zváni na další z cyklu vzdělávacích akcí a to na 16.dubna 2011, kdy se uskuteční dvě přednášky a to na téma Racionalizace chovu včel a Pastva, ekologie a kočování včel. Přednášet bude náš dobrý známý a osvědčený učitel přítel ing. Aleš Křenek. Těšíme se na setkání s Vámi.

Za ZO ČSV Mladošovice
předseda ing. Miroslav Jelínek


ing. Petr Texl ing. Petr Texl
20110327 - přednáška 20110327 - přednáška
ing. Petr Texl ing. Petr Texl
 
 
 
 
 
20110327 - přednáška 20110327 - přednáška
 
 
 

Hledat


Menu


Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Aktuality

Tomáš Procházka: Včelaři 18.5.2018

Spolupráce člověka a společenství sociálního hmyzu nepřestává fascinovat profesionály i amatéry ani v 21. století. V dokumentu o včelách a včelařích se Tomáš Procházka pokouší mezi několika vesnickými i městskými včelaři zjistit, jak jistá forma soužití s hmyzem může ovlivnit lidský život.

Rojení přeje rebelkám 9.5.2018

Některé dělnice rebelují i ve včelstvech, která jsou zcela v pořádku. Jakmile mají příležitost, podstrkují tajně svá trubčí vajíčka.

Jak jsem potkal úhyny 18.4.2018

Článek k zamyšlení, od Karla Jiruše.

Včelám může prodloužit život sladkovodní řasa, zjistili vědci 4.9.2016

Úbytku českého včelstva by mohl zabránit nečekaný pomocník, sladkovodní řasa chlorella. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Chlorella totiž obsahuje násobně víc bílkovin než včelami opylovávané květy, podle všeho působí i proti jejich stresu.

Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší 18.7.2016

Včelaři dostanou v následujících třech letech 232 milionů korun dotací. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet včelařského programu tak vzroste zhruba o pětinu. Polovina peněz bude z českých zdrojů, zbytek z evropských peněz, předpokládá ministerstvo zemědělství. O vládním nařízení, kterým se upřesňují některé možnosti čerpání dotace, bude ve středu jednat vláda.

Starší »

Návštěvy (od 5.10.2009)