20130217-texl

Vážení přátelé včelaři, včelařky,
vážení návštěvníci webových stránek, dovolte mi malé ohlédnutí za nedělním odpolednem, které bylo věnováno dalšímu vzdělávání našich členů. Tentokrát k nám téměř po roce opakovaně zavítal, dovolím si říci náš dobrý přítel, kamarád, učitel včelařství ing. Petr Texl. Věnovali jsme se  včelaření v ČR a EU. Jako už tradičně jeho velmi dobře připravené vystoupení oslovilo všechny zúčastněné. Celým jeho vystoupením se jako červená nit proplétala potřeba neustálého vzdělávání a to nejen těch mladších, začínajících, ale i těch, kteří už to takříkajíc nějakou dobu dělají a něco o tom ví. Dokladem toho je i existence včelařské školy v Blatné a její výukové programy, včetně nového oboru včelař-farmář. Poměrně velký prostor vystoupení ing. Texla byl věnován včelaření v zahraničí, v zemích EU a zvláště pak ve slunné Itálii. Jeho vyprávění bylo velmi zajímavé, doplněné fotodokumentací a tak jsme se dozvěděli, jak to dělají jinde ve světě. Jistě je to dobrá zkušenost, stále  se máme čemu učit. Po krátké přestávce v níž bylo podáno občerstvení a byla pořízena společná fotografie u spolkového praporu, jsme pokračovali dále.

Druhá část přednášky byla věnována především problematice zotechniky a blízkých problémů s tím spojených.  Samozřejmě, že vše bylo náležitě ukázáno na grafech a patřičně okomentováno a vysvětleno. Tato přednášená problematika je včelařům bližší, neboť je to, jak se řekne každodenní chléb včelařův. Přítel ing.Texl ochotně odpověděl na všechny dotazy, které mu byly položeny. A tak jsme mu v samotném závěru našeho setkání mohli upřímně poděkovat a předat děkovný list. Již nyní se těšíme na setkání s ním v roce 2014. Neporušili jsme tradici také v provedení zápisu přednášejícím do včelařské kroniky. Využívám také příležitosti, abych poděkoval starostovi obce Mladošovice panu Miroslavu  Leštinovi za umožnění provést přednášku v prostorách Obecního úřadu v Mladošovicích. Děkuji také paní Haně  Filásové, administrativní pracovnici úřadu za ochotu a spolupráci při přípravě celé akce. Děkuji paní Milušce Pernické za přípravu pohoštění a starost o nás v průběhu přednášky. V neposlední řadě děkuji všem za hojnou účast na přednášce, které si vysoce vážím a vyjadřuji přesvědčení, že tomu tak bude i při dalších akcích.

Opravdu užitečně strávené odpoledne  díky všem !


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hledat


Menu


Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Aktuality

Tomáš Procházka: Včelaři 18.5.2018

Spolupráce člověka a společenství sociálního hmyzu nepřestává fascinovat profesionály i amatéry ani v 21. století. V dokumentu o včelách a včelařích se Tomáš Procházka pokouší mezi několika vesnickými i městskými včelaři zjistit, jak jistá forma soužití s hmyzem může ovlivnit lidský život.

Rojení přeje rebelkám 9.5.2018

Některé dělnice rebelují i ve včelstvech, která jsou zcela v pořádku. Jakmile mají příležitost, podstrkují tajně svá trubčí vajíčka.

Jak jsem potkal úhyny 18.4.2018

Článek k zamyšlení, od Karla Jiruše.

Včelám může prodloužit život sladkovodní řasa, zjistili vědci 4.9.2016

Úbytku českého včelstva by mohl zabránit nečekaný pomocník, sladkovodní řasa chlorella. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Chlorella totiž obsahuje násobně víc bílkovin než včelami opylovávané květy, podle všeho působí i proti jejich stresu.

Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší 18.7.2016

Včelaři dostanou v následujících třech letech 232 milionů korun dotací. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet včelařského programu tak vzroste zhruba o pětinu. Polovina peněz bude z českých zdrojů, zbytek z evropských peněz, předpokládá ministerstvo zemědělství. O vládním nařízení, kterým se upřesňují některé možnosti čerpání dotace, bude ve středu jednat vláda.

Starší »

Návštěvy (od 5.10.2009)