20130310 - Stanislav Pánek

Nedělní odpoledne
březnový den – desátý v měsíci, nedělní odpoledne, Lhota, klubovna hasičů, právě zde se v hojném počtu scházejí včelaři Včelařského spolku pro Mladošovice a  okolí, aby si vyslechli přednášku přítele Stanislava Pánka na téma Tlumení nákaz. Na samotný úvod je třeba říci, že k nám zavítal učitel včelařství – praktik, který nám všem přítomným nezištně předal nejen teorii, ale právě ony  osobní zkušenosti nabyté dlouholetou praxí.  Jeho vystoupení lze jednoznačně hodnotit jako přínosné a srozumitelné. V tomto ohlédnutí se nechci zabývat podrobnostmi a strukturou přednášky. Pokusím se vyjádřit pocit a předpokládám, že nejen svůj, ale i zúčastněných o dobře stráveném nedělním odpoledni.
Přítel Pánek nám svým promyšleným a rozvážným způsobem přiblížil nemoci včel a hlavně to, jak s nimi účinně bojovat. Právě díky jeho velkým zkušenostem i jako chovatele matek, jsme mohli vyslechnout celou řadu doporuční, které by bylo jen těžko vyčíst  byť i z moudrých knih. A tak jsme se loučili s pocitem užitečně stráveného nedělního odpoledne a s přáním brzkého setkání v časech nedalekých.

Na tomto místě se sluší poděkovat všem členům Mladošovického spolku za hojnou účast. Velmi si vážíme také toho, že i naši sousedé z Třeboňské organizace zavítali mezi nás, jmenovitě jednatel ZO Třeboň přítel Jiří Liška, včelař Martin Holub. Velmi si také vážíme , že cestu mezi nás našla předsedkyně ZO Borovany a zároveň členka předsednictva Okresní organizace České Budějovice přítelkyne Dana Ottová. Poděkování také patří všem, kteří se zasloužili o organizační zajištění, jmenovitě příteli Pavlu Kučerovi, Štěpánu Hanzalovi, Jarušce Grosserové a Milušce Pernické. Přátelé díky Vám všem.
A již nyní si Vás dovoluji pozvat na další vzdělávací akci pořádanou naším Spolkem a to na 14.dubna t.r., kdy mezi nás zavítá přítel ing. Vojtěch Frána a povede přednášku na téma Anatomie a fiziologie včely medonosné.

Všichni zájemci jsou srdečně zváni, těšíme se na Vás.

Miroslav Jelínek
   předseda


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hledat


Menu


Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Aktuality

Tomáš Procházka: Včelaři 18.5.2018

Spolupráce člověka a společenství sociálního hmyzu nepřestává fascinovat profesionály i amatéry ani v 21. století. V dokumentu o včelách a včelařích se Tomáš Procházka pokouší mezi několika vesnickými i městskými včelaři zjistit, jak jistá forma soužití s hmyzem může ovlivnit lidský život.

Rojení přeje rebelkám 9.5.2018

Některé dělnice rebelují i ve včelstvech, která jsou zcela v pořádku. Jakmile mají příležitost, podstrkují tajně svá trubčí vajíčka.

Jak jsem potkal úhyny 18.4.2018

Článek k zamyšlení, od Karla Jiruše.

Včelám může prodloužit život sladkovodní řasa, zjistili vědci 4.9.2016

Úbytku českého včelstva by mohl zabránit nečekaný pomocník, sladkovodní řasa chlorella. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Chlorella totiž obsahuje násobně víc bílkovin než včelami opylovávané květy, podle všeho působí i proti jejich stresu.

Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší 18.7.2016

Včelaři dostanou v následujících třech letech 232 milionů korun dotací. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet včelařského programu tak vzroste zhruba o pětinu. Polovina peněz bude z českých zdrojů, zbytek z evropských peněz, předpokládá ministerstvo zemědělství. O vládním nařízení, kterým se upřesňují některé možnosti čerpání dotace, bude ve středu jednat vláda.

Starší »

Návštěvy (od 5.10.2009)