20130414-Frána

Přednáška ing. Vojtěcha FRÁNY

            Vážení přátelé včelaři, vážení návštěvníci webových stránek dovolte, abych se s Vámi podělil o dojmy z nedělního odpoledne 14.dubna 2013. Výbor včelařského spolku v Mladošovicích zrealizoval  v rámci vzdělávacího cyklu pro tento rok v pořadí již pátou přednášku, tentokkrát na téma Anatomie a fiziologie včely medonosné“. Zavítal mezi nás učitel včelařství přítel ing. Vojtěch Frána a jako již tradičně velmi zajímavým a osobitým způsobem přítomným posluchačům sdělil informace týkající se daného téma a nejen ty. Vzhledem k tomu, že v průběhu přednášky se diskutovalo, lze se právem domnívat, že probíraná tématika zaujala přítomné posluchače a to je také jeden z trvalých cílů vzdělávání v našem Spolku. Přítel Frána se kromě teorie zaměřil především na praktickou stránku a na zkušenosti své i svých kolegů včelařů. A to jsou velmi cenné informace.  Domnívám se, že jsme tímto počinem zase o krok pokročili v rozšíření a upevnění svých znalostí z oboru včelařství.

            Přednáška byla organizačně zajištěna na slušné úrovni, díky  příteli Pavlu Kučerovi, Milušce Pernické a příteli Štěpánu Hanzalovi. Všem jmenovaný patří naše společné poděkování.
            V samotném závěru  předseda spolku poděkoval příteli ing. Vojtěchu Fránovi za provedenou přednášku a předal mu děkovný list.

Mladošovice 15.dubna 2013
Ing. Miroslav Jelínek předseda


 
 
 
 
 
 
 
 
Ing. Vojtěch Frána Ing. Vojtěch Frána
 
 
 
 
 
 

Hledat


Menu


Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Aktuality

Tomáš Procházka: Včelaři 18.5.2018

Spolupráce člověka a společenství sociálního hmyzu nepřestává fascinovat profesionály i amatéry ani v 21. století. V dokumentu o včelách a včelařích se Tomáš Procházka pokouší mezi několika vesnickými i městskými včelaři zjistit, jak jistá forma soužití s hmyzem může ovlivnit lidský život.

Rojení přeje rebelkám 9.5.2018

Některé dělnice rebelují i ve včelstvech, která jsou zcela v pořádku. Jakmile mají příležitost, podstrkují tajně svá trubčí vajíčka.

Jak jsem potkal úhyny 18.4.2018

Článek k zamyšlení, od Karla Jiruše.

Včelám může prodloužit život sladkovodní řasa, zjistili vědci 4.9.2016

Úbytku českého včelstva by mohl zabránit nečekaný pomocník, sladkovodní řasa chlorella. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Chlorella totiž obsahuje násobně víc bílkovin než včelami opylovávané květy, podle všeho působí i proti jejich stresu.

Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší 18.7.2016

Včelaři dostanou v následujících třech letech 232 milionů korun dotací. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet včelařského programu tak vzroste zhruba o pětinu. Polovina peněz bude z českých zdrojů, zbytek z evropských peněz, předpokládá ministerstvo zemědělství. O vládním nařízení, kterým se upřesňují některé možnosti čerpání dotace, bude ve středu jednat vláda.

Starší »

Návštěvy (od 5.10.2009)