Přednáška s praktickou ukázkou

 

            Neděle 19.května 2013, Lhota č.4, , stanoviště včelstev přítele Pavla Kučery, 14.00hod. začíná plánovaná přednáška přítele ing. Aleše Křenka na téma „Ošetřování včelstev během kalendářního roku“. Počasí nám přeje, je teplý den, trochu pofukuje vítr, ale nedělá to větší problém. Včelky létají za pastvou, nedaleko od stanoviště, vzdušnou čarou cca 400m kvete lán řepky olejky.Nejprve se posilujeme výbornou černou kávou a ještě lepším štrůdlem. Začátek opravdu skvostný. Ale teď už vážně. Předseda spolku přítel Jelínek přivítal účastníky přednášky a v samotném úvodu požádal přítomné o minutu ticha za našeho dlouholetého a poctivého včelaře přítele Jana Šimánka z Kojákovic, který zemřel minulý týden  ve svých nedožitých 91 létech. Poté předal slovo příteli ing. Aleši Křenkovi, který jako již tradičně vedl přednášku velmi fundovaným a odborným způsobem. Zabýval se především praktickými otázkami a problémy se kterými se včelaři potýkají po letošní dá se říci atypické zimě. Probrali jsme společně současnou situaci a možnosti vyzimovaných včelstev v úzké návaznosti na vývoj květeny v přírodě. Také jsme se dotkli některých tzv. technických údajů , dat a zákonitostí vývoje a života včelstva jako superorganizmu.

            Ve druhé části nedělního odpoledne jsme si zopakovali metodu odchovu matek  a hlavně pak způsob přelarvování a přenášení larviček do matečníkových misek. Přítel Pavel Kučera a přítelkyně Miluška Pernická ke všemu podstatnému udělali fotodokumentaci, která bude součástí obrazové části spolkové kroniky a samozřejmě jako vždy bude zveřejněna na webových stránkách spolku. Všichni zúčastnění mi jistě dají za pravdu, že jsme společně strávili nedělní odpoledne v přátelskám a činorodém duchu.

            A za to patří náš zasloužený dík především příteli ing. Aleši Křenkovi,  příteli Pavlu Kučerovi a jeho manželce Jarušce Grosserové za umožnění  provést takovouto přednášku „u nich doma“. Poděkování patří také přítelkyni Milušce Pernické, která se postarala o část občerstvení a naší obsluhu. V neposlední řadě děkuji všem zúčastněním za jejich odpovědný přístup k plnění si svých členských povinností. Zejména bych zde chtěl vyzvednout přátele Jiřího Melichara, Stanislava Štětku, Vladimíra Pávka, Karla Veverku, kteří mají 100% účast na všech akcích pořádaných naším včelařským spolkem.

            Přátelé díky, přeji Vám všem pevné zdraví, spokojenost a dostatek sil do naší společné práce, která letos vyvrcholí 25.srpna uspořádáním jubilejního 5. ročníku Medového dne Mladošovice.

Miroslav Jelínek
předseda


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hledat


Menu


Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Aktuality

Tomáš Procházka: Včelaři 18.5.2018

Spolupráce člověka a společenství sociálního hmyzu nepřestává fascinovat profesionály i amatéry ani v 21. století. V dokumentu o včelách a včelařích se Tomáš Procházka pokouší mezi několika vesnickými i městskými včelaři zjistit, jak jistá forma soužití s hmyzem může ovlivnit lidský život.

Rojení přeje rebelkám 9.5.2018

Některé dělnice rebelují i ve včelstvech, která jsou zcela v pořádku. Jakmile mají příležitost, podstrkují tajně svá trubčí vajíčka.

Jak jsem potkal úhyny 18.4.2018

Článek k zamyšlení, od Karla Jiruše.

Včelám může prodloužit život sladkovodní řasa, zjistili vědci 4.9.2016

Úbytku českého včelstva by mohl zabránit nečekaný pomocník, sladkovodní řasa chlorella. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Chlorella totiž obsahuje násobně víc bílkovin než včelami opylovávané květy, podle všeho působí i proti jejich stresu.

Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší 18.7.2016

Včelaři dostanou v následujících třech letech 232 milionů korun dotací. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet včelařského programu tak vzroste zhruba o pětinu. Polovina peněz bude z českých zdrojů, zbytek z evropských peněz, předpokládá ministerstvo zemědělství. O vládním nařízení, kterým se upřesňují některé možnosti čerpání dotace, bude ve středu jednat vláda.

Starší »

Návštěvy (od 5.10.2009)